Препарати

ФРАКСИОН

Активни вещества

Допълнителна информация.

Производител

Допълнителна информация.

Категория на употреба

Допълнителна информация.

втора професионална

хербицид

Допълнителна информация.

  Регистрация в БАБХ:

  Допълнителна информация.

  Актуализиран:

  Допълнителна информация.

  27.03.2024

  • Missing thumbnail

   Описание:

   ФРАКСИОН е мощен хербицид от групата на трикетоните, с избелващ ефект. Има уникален начин на действие и е отличен инструмент за борба с плевели. Устойчиви на сулфонилурейни и триазинови хербициди. Този продукт е специално разработен за справяне с най-упоритите широколистни плевели при царевица. Фракcион е селективен хербицид, който бързо се абсорбира от плевелите през листата и корените. Мезотрионът блокира производството на каротеноидите, които предпазват хлорофила от разграждане от слънчевата радиация. При липсата на каротеноиди, под влияние на ултравиолетовите лъчи, хлорофилът се разгражда. Което причинява избеляване на новия прираст и разрушаване на клетъчните мембрани, последвано от некротизиране на плевелните тъкани и загиване на плевелите. ФРАКСИОН се абсорбира от листата и бързо се придвижва към точките на нарастване на чувствителните плевели. Има както листно, така и почвено действие. Листното приложение контролира наличните плевели по време на третирането, докато почвеното действие осигурява продължителния ефект от продукта, контролира вторично поникващи едногодишни плевели и запазва полето чисто от плевели за по-дълго време.

   Смесимост:

   ФРАКСИОН може да се използва в комбинация с широка гама хербициди за борба с широколистни и житни плевели след предварително направен тест за смесимост. За едновременен контрол на житни и широколистни плевели препоръчваме смесването с продукт на база никосулфурон /Терминатор 4ОД или Форнет екстра 6ОД/ с редуциране на дозите.

   Препоръки при Употреба:

   ФРАКСИОН е високо селективен за културата, което позволява прилагането му освен след сеитба, така и след поникване на царевицата от 2 до 8 лист (BBCH 12-18). Най-добър ефект се постига при приложение в ранни етапи от развитие на плевелите: между поникване и фаза 4 лист за широколистни плевели и от 1 до 3 лист на житните плевели. Отималната доза за третиране зависи от фазата на развитие на плевелите в момента на третиране.

   • Да се избягва третиране при високи температурни амплитуди.
   • Да се избягва припокриване на третираните ленти.
   • Да не се пръска при ветровито време, дори при слаб вятър.
   • Да се осигури пълно покритие на листната маса за постигане на оптимална ефикасност.
   • При линии царевица за семепроизводство да не се надвишава дозата от 100 мл/дка
   • При комбинация с продукт съдържащ никосулфорон да не се ползва на максимална доза. Посъветвайте се с агроном консултант.

   Спектър на действие:

   Широколистни плевели:

   Много добро: Татул,полско огнивче, лайка, червена мъртва коприва, щир, черно куче грозде, видове лобода, абутилон, попова лъжичка, галинзога, паламида, видовете пипериче, врабчови чревца, бутрак, дива ряпа, обикновен спореж, тученица, полска теменуга, слънчоглед самосевка, росопас, просфорник, сладък бурен

   Добро: Амброзия, полски пролез, овчарска торбичка, глухарче, див пелин, поветицовидно фасулче, подрумче, лепка, рапица самосевка

   Умерено: Полски синап

   Слабо: Див мак, градински костенец, пача трева, полска незабравка, персийско великденче, бръшлянолистно великденче, полска поветица, лапад

   Житни плевели: Кръвно просо,кокоше просо, диво просо, зелена кощрява, балур, едногодишна метлица, диво просо, и др.

    

   ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПЛАТЕНА АГРОНОМИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ МОЛЯ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС. ЗА КОНТАКТИ: WWW.AGRINED.COM

   ПРИ ОТКРИВАНЕ НА НЕТОЧНОСТ ИЛИ ЗА КОНТАКТИ С АДМИНИСТРАТОРА НА САЙТА СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС. ЗА КОНТАКТИ: WWW.PRZ.BG

  • Регистрации на ФРАКСИОН за България

  • Вреда

   Доза

   Карантинен срок

   Вреда

   Едногодишни широколистни плевели

   Доза

   75 - 150 мл/дка

   Карантинен срок

   1 ден

   Допълнителна информация

   Внася се след сеитба, преди поникване

   Брой мин/макс приложения – 1
   Вода л/дка мин/макс – 20-30 л/дка
   Доза 75 мл/дка може да се препоръча при ниска гъстота на плевелите или като част от интегрирана система за управление на плевелите.
   1 приложение или 2 приложения по 7,5 г а.в./дка през 10-14 дни.
   Максимална доза на приложение на година – 15 г а.в./дка