Препарати

МЕРЛИН ФЛЕКС 480 СК

Активни вещества

Допълнителна информация.

Производител

Допълнителна информация.

Категория на употреба

Допълнителна информация.

втора професионална

хербицид

Допълнителна информация.

  Регистрация в БАБХ:

  Допълнителна информация.

  Актуализиран:

  Допълнителна информация.

  09.01.2024

  • Missing thumbnail

   МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ
   Приложен върху почвата, Мерлин Флекс 480 СК образува повърхностен филм, който е устойчив на слънчевата светлина и се активира от първия паднал дъжд (10-15 л/м2). След като проникне в почвата, Мерлин Флекс 480 СК  се поема от корените на плевелите, разпространява се по цялата проводяща система, като се насочва към върха на нарастване и там се наблюдават първите симптоми на побеляване на връхните части.

   ПРЕДИМСТВА ПРИ ЗАСУШАВАНЕ
   Ако след третиране с Мерлин Флекс 480 СК  има продължителен безвалежен период (10-12 дни), плевелите могат да поникнат, но голямото предимство на Мерлин Флекс 480 СК е, че при първия паднал дъжд със стопанско значение, дори поникналите, но не много прераснали плевели (5-6 см), биват контролирани, като след 5-6 дни побеляват и до 10-12 дни загиват. Ако периодът на засушаване е много продължителен, тогава корените на плевелите проникват на по-голяма дълбочина и ефектът на препарата е лимитиран. В този случай се налага коригиране с вегетационен хербицид.

   Мерлин Флекс 480 СК , обаче остава на повърхността и при следващ дъжд контролира по-късно поникващите плевели, като по този начин предотвратява необходимостта от второ пръскане с вегетационен препарат. Важно предимство на Мерлин Флекс 480 СК  е реактивиращият се ефект, който се проявява след всеки паднал дъжд, като при добри условия (регулярни превалявания) и определен плевелен състав, царевицата остава чиста за много дълъг период от време.

   ЕФЕКТ ВЪРХУ БАЛУР ОТ СЕМЕНА И КОРЕНИЩА
   Мерлин Флекс 480 СК контролира отлично балура от семена, по-интересен е обаче страничният му ефект срещу балура от коренища, който може да побелее, да бъде силно затормозен и в крайна сметка да окаже минимални щети на царевицата. При голяма плътност на корени щен балур не бива да се разчита само на Мерлин Флекс 480 СК , и е добре да се направи корекция с балурицид (Екип).

   • Регистрации на МЕРЛИН ФЛЕКС 480 СК за България

   • Вреда

    Доза

    Карантинен срок

    Вреда

    Едногодишни житни плевели

    Едногодишни широколистни плевели

    Доза

    42 мл/дка

    Карантинен срок

    Допълнителна информация

    Прилага се след сеитба, преди поникване (ВВСН 00) или във фаза 1-3 лист (ВВСН 00-13) на културата.

    Брой мин/макс приложения – 1
    Вода л/дка мин/макс – 20-40 л/дка