Активни вещества
Пентиопирад
Пентиопирад е активна съставка в пестициди (фунгициди), предназначени за контрол на широк спектър от фитопатогенни болести по растенията, причинени от гъби и гъбоподобни организми по зърнени, зеленчукови и овощни култури.
Емпирична формула: C16H20F3N3OS
Химически клас: Пиразолкарбоксамиди, Органофлуорни съединения
Препаративна форма: 15%, 20% суспензия концентрат
Метод на проникване: Системен фунгицид
Ефект върху организмите: Защитен фунгицид.
Физични и химични свойства:
Пентиопирад е бял прах без мирис. Стабилен във водни разтвори при pH 3–10 и температура 20°C в ниски концентрации (по-малко от 1 mg/dm3.Физически характеристики:
- молекулно тегло –359.4
- налягане на парите при 25°C – 6.43×10 -6 Pa
- точка на топене – 108,7°C
- разтворимост във вода при 20°C – 7,53 mg/dm3
- разтворимост в органични разтворители при 20 °C:
- ацетон – 557 g/ dm3 ;
- n-хексан – 0,75 g/ dm3 ;
- хептан – 0,74 g/ dm3 ;
- дихлорометан – 531 g/ dm3 ;
- ксилен – 42,7 g/ dm3 ;
- толуен – 67,0 g/ dm3 ;
- метанол – 402 g/ dm3 ;
- етанол – 234,5 g/ dm3 ;
- етилацетат – 349 g/dm3
Въздействие върху вредните организми:
Пентиопирад инхибира ензима сукцинат дехидрогеназа. Това води до потискане на клетъчното дишане и нарушаване на електронния транспорт в комплекс II на митохондриалната мембрана на гъбичните клетки. Под въздействието на това вещество спира образуването и покълването на спорите и растежът на мицела се потиска . Освен това пентиопирадът помага за увеличаване на растителната биомаса.Приложение:
Пентиопирад се използва като активна съставка в еднокомпонентни и многокомпонентни пестициди ( фунгициди ), използвани за контрол на болести по растенията, причинени от гъбички. Пентиопирамидът, когато се използва своевременно, може да потисне развитието на: струпясване по ябълка , струпясване по круша , сива плесен по домати, патладжани, краставици, класове и листа на зърнени култури, гъбични заболявания на ориза (бласт, кафяви петна , ризоктония, хиберелоза). ), брашнеста мана по зърнени култури , ивичести петна по ечемик , тифулоза по зърнени култури , рехава главня по пшеница , оидиум , брашнеста мана по ябълки , брашнеста мана по тиквени култури.Токсикологични свойства и характеристики:
Петиопирад се класифицира като ниско опасно вещество по отношение на остра орална ( LD 50 за плъхове над 2000 mg/kg) и дермална токсичност ( LD 50 за плъхове над 2000 mg/kg). Въпреки това, по отношение на инхалационна токсичност (LC 50 за плъхове (4 часа) повече от 5,669 mg/m3) това е умерено опасно вещество.Индикатори за екотоксичност:
- бозайници (остър орален LD 50 , плъх) - умерено;
- риба (пикантна 96 часа SC 50 , тип шаран (шаран) - умерено;
- водни безгръбначни (остър 48-часов EC 50 , тип Daphnia magna ) – умерен;
- водорасли (остър 72 часа, EC 50 ) – умерен
Ефектът на петиопирад върху човешкото здраве:
- канцерогенност - няма данни;
- ендокринни заболявания - няма данни;
- репродуктивна токсичност - няма данни;
- инхибиране на ацетилхолинестеразата - няма данни;
- невротоксичност - няма данни;
- дразнене на дихателните пътища - няма данни;
- дразни кожата;
- предизвиква дразнене на очите;
- мутагенност - няма данни
Клас на опасност:
- за хора – 3;
- безопасен за пчелите
- ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПЛАТЕНА АГРОНОМИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ МОЛЯ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС. ЗА КОНТАКТИ: WWW.AGRINED.COM
- ПРИ ОТКРИВАНЕ НА НЕТОЧНОСТ ИЛИ ЗА КОНТАКТИ С АДМИНИСТРАТОРА НА САЙТА СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС. ЗА КОНТАКТИ: WWW.PRZ.BG
- Използвайте продуктите за растителна защита след консултация с агроном и спазвайки закона за защита на растенията. Винаги прочитайте указанията върху етикета преди употреба.
Актуални и стари регистрации на активно вещество Пентиопирад и съответните препарати.
Не включва регистрации на препарати с повече от едно активно вещество.