Активни вещества

Пентиопирад

  • Пентиопирад е активна съставка в пестициди (фунгициди), предназначени за контрол на широк спектър от фитопатогенни болести по растенията, причинени от гъби и гъбоподобни организми по зърнени, зеленчукови и овощни култури.

    Емпирична формула:  C16H20F3N3OS

    Химически клас:  Пиразолкарбоксамиди, Органофлуорни съединения

    Препаративна форма:  15%, 20% суспензия концентрат

    Метод на проникване:  Системен фунгицид

    Ефект върху организмите:  Защитен фунгицид.

    Физични и химични свойства:

    Пентиопирад е бял прах без мирис. Стабилен във водни разтвори при pH 3–10 и температура 20°C в ниски концентрации (по-малко от 1 mg/dm3.

    Физически характеристики:

    • молекулно тегло –359.4
    • налягане на парите при 25°C – 6.43×10 -6 Pa
    • точка на топене – 108,7°C
    • разтворимост във вода при 20°C – 7,53 mg/dm3
    • разтворимост в органични разтворители при 20 °C:
    • ацетон – 557 g/ dm3 ;
    • n-хексан – 0,75 g/ dm3 ;
    • хептан – 0,74 g/ dm3 ;
    • дихлорометан – 531 g/ dm3 ;
    • ксилен – 42,7 g/ dm3 ;
    • толуен – 67,0 g/ dm3 ;
    • метанол – 402 g/ dm3 ;
    • етанол – 234,5 g/ dm3 ;
    • етилацетат – 349 g/dm3

    Въздействие върху вредните организми:

    Пентиопирад инхибира ензима сукцинат дехидрогеназа. Това води до потискане на клетъчното дишане и нарушаване на електронния транспорт в комплекс II на митохондриалната мембрана на гъбичните клетки. Под въздействието на това вещество спира образуването и покълването на спорите и растежът на мицела се потиска . Освен това пентиопирадът помага за увеличаване на растителната биомаса.

    Приложение:

    Пентиопирад се използва като активна съставка в еднокомпонентни и многокомпонентни пестициди ( фунгициди ), използвани за контрол на болести по растенията, причинени от гъбички. Пентиопирамидът, когато се използва своевременно, може да потисне развитието на: струпясване по ябълка , струпясване по круша , сива плесен по домати, патладжани, краставици, класове и листа на зърнени култури, гъбични заболявания на ориза (бласт, кафяви петна , ризоктония, хиберелоза). ), брашнеста мана по зърнени култури , ивичести петна по ечемик , тифулоза по зърнени култури , рехава главня по пшеница , оидиум , брашнеста мана по ябълки , брашнеста мана по тиквени култури.

    Токсикологични свойства и характеристики:

    Петиопирад се класифицира като ниско опасно вещество по отношение на остра орална ( LD 50 за плъхове над 2000 mg/kg) и дермална токсичност ( LD 50 за плъхове над 2000 mg/kg). Въпреки това, по отношение на инхалационна токсичност (LC 50 за плъхове (4 часа) повече от 5,669 mg/m3) това е умерено опасно вещество.

    Индикатори за екотоксичност:

    • бозайници (остър орален LD ​​50 , плъх) - умерено;
    • риба (пикантна 96 часа SC 50 , тип шаран (шаран) - умерено;
    • водни безгръбначни (остър 48-часов EC 50 , тип Daphnia magna ) – умерен;
    • водорасли (остър 72 часа, EC 50 ) – умерен

    Ефектът на петиопирад върху човешкото здраве:

    • канцерогенност - няма данни;
    • ендокринни заболявания - няма данни;
    • репродуктивна токсичност - няма данни;
    • инхибиране на ацетилхолинестеразата - няма данни;
    • невротоксичност - няма данни;
    • дразнене на дихателните пътища - няма данни;
    • дразни кожата;
    • предизвиква дразнене на очите;
    • мутагенност - няма данни

    Клас на опасност:

    • за хора – 3;
    • безопасен за пчелите
     
    • ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПЛАТЕНА АГРОНОМИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ МОЛЯ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС. ЗА КОНТАКТИ: WWW.AGRINED.COM
    • ПРИ ОТКРИВАНЕ НА НЕТОЧНОСТ ИЛИ ЗА КОНТАКТИ С АДМИНИСТРАТОРА НА САЙТА СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС. ЗА КОНТАКТИ: WWW.PRZ.BG
    • Използвайте продуктите за растителна защита след консултация с агроном и спазвайки закона за защита на растенията. Винаги прочитайте указанията върху етикета преди употреба.

    Актуални и стари регистрации на активно вещество Пентиопирад и съответните препарати.

    Не включва регистрации на препарати с повече от едно активно вещество.